Údržba trouby se obvykle nedělá pravidelně, ale je důležitá. Jak na to? Nezbývá, než vzít do ruky houbičku, hadřík, a obrnit se trpělivostí, protože čištění tohoto spotřebiče rozhodně nepatří mezi vyhledávané činnosti.
První důvod je zřejmý: špinavá trouba s připálenými zbytky jídla a starými spečenými cákanci tuku na stěnách i dvířkách trouby není nic pěkného.
Další důvody už tak zřejmé nejsou. „Zanesení povrchu trouby a topných těles připáleninami brání rovnoměrnému ohřevu A proto nebude výsledek pečení takový, jaký byste si přáli: místy bude pokrm nedopečený. Navíc budete na tento nedokonalý výsledek spotřebovávat víc energie a tedy svých vlastních peněz,“ říká Jana Neuszerová, odbornice značky MORA, a dodává: „Starý připálený tuk začne uvolňovat uhlíkové plyny, které mohou ovlivnit chuť a vůni jídla, naplnit vaši kuchyni kouřem a nepříjemnými pachy. Starý tuk se může dokonce i vznítit.“
Na výběr máte osvědčené „babské“ rady s jedlou sodou nebo octem, ty ale fungují jen u čerstvých nečistot. Když jsou připáleniny staršího data, nezbývá, než sáhnout po agresivnějších čisticích prostředcích, které nemusejí být prospěšné ani přírodě, ani nám – nejen během čištění, ale i později během následného pečení. Proto věnujte pozornost důkladnému odstranění zbytků chemie v troubě.
Jak vyčistit troubu octem nebo jedlou sodou
Při čištění trouby octem stačí otřít vnitřek trouby hadrem namočeným v octu. Následně se trouba rozehřeje na vyšší teplotu třeba až na 150 °C. Ocet ve vyhřáté troubě rozpustí mastnotu a nečistoty. Poté troubu nechtě zchladnout a setřete suchým hadříkem nebo houbičkou.
Z jedlé sody vyrobíte jednoduchou pastu. Smícháním stejného množství jedlé sody a citronové šťávy dostanete abrazivní roztíratelnou pastu, kterou nanesete na vnitřek trouby, včetně skla a necháte ji působit přes noc, ideálně alespoň dvanáct hodin. Ráno stačí navlhčeným hadříkem do čista setřít.
A jak vyčistit troubu bez chemie a bez námahy?
Vsaďte na samočistící funkce! V zásadě jsou tři: pyrolytické čištění, čištění pomocí páry anebo pomocí speciálních katalytických panelů. Všechny tři způsoby jsou dané už ve výrobě, nelze je „dodat“ nebo dokoupit.
Pyrolýza
Pyrolytické čištění je založené na extrémně vysokých teplotách. „V případě trub MORA je to 560 °C. Trouby, které tento typ automatického čištění umožňují, mají povrch z velmi odolného speciálního smaltu. Program trvá 90 minut a po celou dobu jsou z bezpečnostních důvodů uzamčená dvířka spotřebiče. Po skončení programu a vychladnutí trouby stačí nečistoty, přeměněné na popel, pouze setřít hadříkem bez použití jakýchkoliv chemických prostředků,“ doplňuje Jana Neuszerová.
Parní čištění
„Vše, co je potřeba udělat, je nalít půl litru vody například do pekáče, vložit jej do trouby a nastavit program EcoClean. Asi po 30 minutách už můžete sledovat výsledek, kterým je viditelně čistý povrch celého vnitřku trouby. Mastnota i zapečené skvrny se uvolněnou párou změkčí. Pak je stačí jednoduše otřít hadříkem. A snadno vyčistíte i sklo dvířek díky novému systému snadné demontáže,“ říká Jana Neuszerová. Pyrolytické nebo parní čištění nabízejí například nové trouby MORA s parní funkcí.
Katalytické čištění
„Stěny trub s podporou katalytického čištění tvoří vložky se speciálním povrchem, který je samočisticí. Nečistoty žárem samy zoxidují a vypaří se. Stačí jen zvolit klasický horno-spodní ohřev, nastavit teplotu na 250 °C, a za 90 minut jen vytřete dno a stěny trouby hadříkem,“ radí Jana Neuszerová. Katalytické vložky vydrží zpravidla 3-5 let, pak je potřeba je nahradit novými – jsou běžně ke koupi jako příslušenství spotřebiče. Katalytické nebo parní čištění najdete nejen u vestavných trub, ale například i u nových sporáků MORA.