Ingredience
Postup
POSTUP:
Celer oloupejte a nakrájejte na kostičky. Totéž udělejte s bramborou. Stroužek česneku nakrájejte na plátky, šalotku najemno.
V hrnci nechte rozpustit máslo a krátce na něm opečte šalotku. Přidejte česnek, kmín a nechte rozvonět. Poté vmíchejte celer, brambory, promíchejte, krátce opečte a zalejte vývarem. Osolte, opepřete, přidejte lístky rozmarýnu a přiveďte polévku k varu.
Vařte ji, dokud celer nebude měkký. Poté polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Slaninu nakrájejte na kostičky, opečte dokřupava a vmíchejte do polévky. Nakonec ji podle chuti ještě osolte.
Každou porci ozdobte lžící ricotty a trochou sezamu. Můžete podávat s opečeným toustem.
Tip: Zeleninu můžete také předpéct v troubě. Nakrájet, pokapat olejem, osolit a vložit do trouby. Opéct dozlatova a pak ji přidat do vývaru a rozmixovat. Bylinky kombinujte podle chuti. Bude se hodit petrželka, pažitka i tymián.