Ingredience
rozinky
Postup
Císařský trhanec je dezert původem z rakouské kuchyně. U nás bychom řekli, že se jedná o vyšší nadýchanou palačinku s přidanými rozinkami. Císařský trhanec se podává natrhaný na malé kousky zasypané moučkovým cukrem. Podává se jako hlavní chod nebo dezert. V Rakousku ho většinou dostanete na talíři se švestkovým kompotem nebo švestkovou zavařeninou. My vám ho doporučujeme ochutnat s českým brusinkovým džemem. Jistě vám bude náramně chutnat.
- Rozinky namočte do rumu.
- Do mísy nasypte prosátou mouku se solí. Zamíchejte.
- K mouce přidejte vaječné žloutky a mléko. Metličkou dobře promíchejte.
- Z vaječných bílků vyšlehejte sníh.
- Bílkový sníh po částech vmíchejte do připraveného těsta. Těsto na trhanec máte připravené.
- Rozpusťte máslo na pánvi.
- 1/3 těsta vylijte rovnoměrně na pánev a posypte jej rozinkami.
- Opékejte přibližně 6–7 minut, poté placku obraťte.
- Po chvilce placku natrhejte na malé kousky, zasypte je krystalovým cukrem se skořicí a kousky zprudka krátce osmahněte na pánvi.
- Natrhaný císařský trhanec přesypte na talíř a zasypte jej moučkovým cukrem. Podávejte s džemem s kousky ovoce.
Rozinky namočte do rumu a nechte jím rozinky nasáknout, než je budete potřebovat. Do větší mísy nasypte prosátou hladkou mouku a přidejte špetku soli. Zamíchejte.
K osolené mouce přidejte čtyři vaječné žloutky a všechno připravené plnotučné mléko. Metličkou promíchejte do hladké směsi.
Z vaječných bílků si vyšlehejte tuhý sníh.
Bílkový sníh nyní můžete po částech vmíchávat do připraveného těsta. Opatrně, zlehka promíchávejte. Těsto bude krásně nadýchané! A máte připraveno!
Na rozehřáté pánvi si rozpusťte máslo a vylijte na něj rovnoměrně 1/3 těsta. Těsto posypte rozinkami.
Vyšší placku opékejte přibližně 6–7 minut na středním ohni (pro lepší propečení a udržení vnitřní měkkosti placky doporučujeme přiklopit pánev poklicí), poté placku obraťte.
Po krátké chvilce placku natrhejte na malé kousky, zasypte je krystalovým cukrem se skořicí a kousky zprudka osmahněte na pánvi.
Natrhaný císařský trhanec přesypte z pánve na talíř a zasypte jej moučkovým cukrem.
Císařský trhanec podávejte s oblíbeným džemem s kousky ovoce. V našem případě podáváme s oblíbeným brusinkovým džemem.
Dobrou chuť!
Tipy a rady na závěr
Císařský trhanec můžete na talíři dozdobit dle vlastní fantazie. Doporučujeme drobné ovoce i ovocné přelivy. Vždy se hodí i řídký pudink smíchaný s rumem.