Množství
Množství:
3 trhance
Příprava
Příprava:
35 minut
Náročnost
Náročnost:
snadné

Ingredience

rozinky

Postup

Císařský trhanec je dezert původem z rakouské kuchyně. U nás bychom řekli, že se jedná o vyšší nadýchanou palačinku s přidanými rozinkami. Císařský trhanec se podává natrhaný na malé kousky zasypané moučkovým cukrem. Podává se jako hlavní chod nebo dezert. V Rakousku ho většinou dostanete na talíři se švestkovým kompotem nebo švestkovou zavařeninou. My vám ho doporučujeme ochutnat s českým brusinkovým džemem. Jistě vám bude náramně chutnat.

  1. Rozinky namočte do rumu.
  2. Do mísy nasypte prosátou mouku se solí. Zamíchejte.
  3. K mouce přidejte vaječné žloutky a mléko. Metličkou dobře promíchejte.
  4. Z vaječných bílků vyšlehejte sníh.
  5. Bílkový sníh po částech vmíchejte do připraveného těsta. Těsto na trhanec máte připravené.
  6. Rozpusťte máslo na pánvi.
  7. 1/3 těsta vylijte rovnoměrně na pánev a posypte jej rozinkami.
  8. Opékejte přibližně 6–7 minut, poté placku obraťte.
  9. Po chvilce placku natrhejte na malé kousky, zasypte je krystalovým cukrem se skořicí a kousky zprudka krátce osmahněte na pánvi. 
  10. Natrhaný císařský trhanec přesypte na talíř a zasypte jej moučkovým cukrem. Podávejte s džemem s kousky ovoce.

Rozinky namočte do rumu a nechte jím rozinky nasáknout, než je budete potřebovat. Do větší mísy nasypte prosátou hladkou mouku a přidejte špetku soli. Zamíchejte.

K osolené mouce přidejte čtyři vaječné žloutky a všechno připravené plnotučné mléko. Metličkou promíchejte do hladké směsi.

Z vaječných bílků si vyšlehejte tuhý sníh.

Bílkový sníh nyní můžete po částech vmíchávat do připraveného těsta. Opatrně, zlehka promíchávejte. Těsto bude krásně nadýchané! A máte připraveno!

Na rozehřáté pánvi si rozpusťte máslo a vylijte na něj rovnoměrně 1/3 těsta. Těsto posypte rozinkami.

Vyšší placku opékejte přibližně 6–7 minut na středním ohni (pro lepší propečení a udržení vnitřní měkkosti placky doporučujeme přiklopit pánev poklicí), poté placku obraťte.

Po krátké chvilce placku natrhejte na malé kousky, zasypte je krystalovým cukrem se skořicí a kousky zprudka osmahněte na pánvi.

Natrhaný císařský trhanec přesypte z pánve na talíř a zasypte jej moučkovým cukrem.

Císařský trhanec podávejte s oblíbeným džemem s kousky ovoce. V našem případě podáváme s oblíbeným brusinkovým džemem.

Dobrou chuť!

Tipy a rady na závěr

Císařský trhanec můžete na talíři dozdobit dle vlastní fantazie. Doporučujeme drobné ovoce i ovocné přelivy. Vždy se hodí i řídký pudink smíchaný s rumem.

Bezplatná zákaznická linka
800 105 505
Každý pracovní den 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?
Zobrazit mapu