Domácí housky
Pojďte s námi vyzkoušet domácí houstičky z ingrediencí, které jistě máte vždy doma po ruce. Vypečené houstičky máte za necelou hodinku hotové. Podávat je můžete naslano i nasladko. Jsme si jisti, že jejich nadýchaná struktura vaše chuťové buňky velmi potěší a k receptu se budete pravidelně vracet. Jako my.
![/data/images/recepty/motives/679/97/05-sirka.webp](/data/images/recepty/motives/679/97/05-sirka.503x503.fit.q100.webp)
![Množství](/front/style/img/recepty/mnozstvi.png)
![Příprava](/front/style/img/recepty/priprava.png)
![Vaření](/front/style/img/recepty/vareni.png)
![Náročnost](/front/style/img/recepty/narocnost.png)
Ingredience
Postup
Nejprve si připravte kvásek. Do hrnečku nebo vyšší nádoby rozdrobte půl kostky čerstvého droždí. Z připravených ingrediencí odeberte 50 g mouky, cukr a 50 ml teplého mléka a přidejte je k rozdrobenému droždí. Vidličkou vše rozmíchejte na hladkou kaši, přikryjte nádobu utěrkou a nechejte kvásek pracovat cca 15 minut na teplém místě.
Mezitím si připravte do větší mísy zbývající část mouky se lžičkou soli, olej a zbývající teplé mléko. Vykynutý kvásek přidejte na konec a začněte zpracovávat těsto. Nejdříve promíchejte lžící nebo vařečkou a až poté začněte těsto hníst rukama nebo si vezměte k ruce pomocníka – domácího robota.
Z dobře uhněteného těsta rovnou tvořte houstičky. Těsto rozdělte na 10 stejných kusů a každý kus si rozdělte na 3 stejné díly, ze kterých upletete housku pomocí klasického copánkového pletení.
Housky přendejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete je vejcem a posypte solí s bylinkami, kmínem nebo mákem.
![](/data/images/recepty/postup/Housky-proces.460x340.fit.q100.webp)
Plech s houskami vložte do trouby a až nyní zapněte troubu na 250 stupňů s horkým vzduchem. Než se trouba zahřeje na zvolenou teplotu, housky v ní dokynou.
Houstičky pečte maximálně 12 minut. Po 5 minutách můžete snížit teplotu na 200–220 stupňů podle zkušeností s vaší troubou nebo pokud by se vám zdálo, že mají houstičky tendenci se připalovat.
Upečené housky nechejte vychladnout na mřížce. Dobrou chuť!