Ingredience
Postup
Vaječný likér je v mnoha zemích spojen s Vánocemi. Patří k českým Vánocům stejně jako cukroví, kapr a dárky. Můžete ho popíjet, aby vám slehlo po sváteční večeři, dát někomu pod stromeček, nebo použít do cukroví. Ale není vaječňák jako vaječňák. S naším receptem překvapíte a ocení ho dozajisté i každý muž.
Na mírném plameni zahřejeme dva druhy mléka a smetanu. Vše společně povaříme, dokud nám nezačnou po stranách vznikat bublinky. Směs se nesmí převařit, jinak by začala houstnout a mohla by se i srazit. Vše necháme zlehka ohřívat a v misce si smícháme vaječné žloutky se všemi druhy cukrů. Studená a teplá část se rozděluje z toho důvody, aby se žloutky nepřevařily a vaječňák se nesrazil. Lze připravit i studenou variantu, ale v tu chvíli vydrží jen pár dní. Pokud zvolíme cestu tepelné úpravy, vydrží i několik měsíců.
Jakmile se nám ve směsi mléka a smetany vytvoří bublinky, nalijeme trošičku do misky s vejci a cukrem, tak abychom spojili obě části dohromady. Pokud bychom je nalili najednou, mohlo by se to celé srazit. Lehce spojíme a následně dolijeme zbytek mléka se smetanou. Vše spolu promícháme a nalijeme zpět do hrnce, kde necháme pouze zahřát, tak, aby se propojily veškeré suroviny dohromady.
Nyní přidáme alkohol, který do vaječňáku patří a zároveň nám ho krásně zakonzervuje. Přidáme bylinný likér se silně kořeněnou chutí, který přinese do směsi tóny koření, bylinek a zároveň ho odlehčí.
Můžeme podávat buď čerstvé, nebo uchovat na později. Krásné je ozdobit drceným, nebo sypaným kořením a nasekanými mandlemi.
DOPORUČUJEME:
Recept je vhodné připravovat na sklokeramické varné desce se snadnou regulací teploty. Například model MORA VDST 647 FF nabídne čtyři Hi-Light rychlé varné zóny, které pokrm ohřejí efektivně a v krátkém čase. Skvělou funkcí, která se vám bude hodit při pomalém ohřívání mléka, je SoftMelt, šetrné rozpouštění při teplotě 40 °C, které využijete i při rozmrazování.
▷ Najděte svého prodejce MORA