Ingredience
Postup
POPIS:
Nejprve si připravte kvásek do těsta. Do vlažného mléka dejte třtinový cukr a rozdrobenou kostku droždí. Promíchejte a nechte zhruba 15 minut odpočívat, dokud vám nevzejde kvásek.
Do mísy od robota si dejte hladkou mouku, moučkový a vanilkový cukr, špetku soli, žloutky, máslo a vzejitý kvásek. Dejte do robotu vypracovat těsto. Mělo by vám vzniknout krásně nadýchané a hutné těsto. Kdyby se těsto hodně lepilo, můžete přidat ještě trochu mouky.
Hotové těsto poprašte moukou a dejte na 1 hodinu kynout pod utěrku na teplé místo.
Mezitím, co těsto kyne, si připravte náplň do koláčů a drobenku.
V míse smíchejte tvaroh, žloutky, smetanu, moučkový a vanilkový cukr, rum a vše důkladně promíchejte. Pokud máte radši sladší tvaroh, přidejte si více cukru.
Drobenku si připravte smícháním rozpuštěného másla, polohrubé mouky a krupicového cukru. Za pomocí prstů vše důkladně spojte, aby vám vznikla hezká drobenka.
Jakmile je těsto nakynuté, odkrojte od něj jednu větší lžíci těsta, zhruba ve velikosti vejce. V rukou těsto zpracujte do kuličky a položte jí na pomoučnění vál. Rozdělejte do placky a do jejího středu dejte lžíci tvarohu. Zabalte těsto do měšce a v rukou zpracujte do kuličky tak, aby se vám těsto nerozlepilo a náplň nevytekla ven.
Takto vytvořený bochánek těsta dejte na plech s pečícím papírem a nechte ještě zhruba 40 minut kynout.
Po vykynutí do bochánku za pomocí menšího hrníčku nebo skleničky vymáčkněte důlek. Mačkejte opatrně, aby se těsto neprotrhlo a náplň nevytekla.
Do hotového důlku dejte velkou lžíci švestkových povidel a zasypte koláč drobenkou.
Koláče dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte je zhruba 12 minut nebo dokud nebudou krásně zlaté.
Po upečení je hned několikrát potřete rozpuštěným máslem, těsto se tak stane krásně vláčné.
Při servírování poprašte moučkovým cukrem.
TIP: Jak správně péct a co dělat, když je těsto moc světlé, příliš suché nebo například nelze vyklopit z formy?