Ingredience
Postup
Na pánvi si rozpalte olivový olej a lehce na něm orestujte uzené maso. Po chvíli restování přidejte na kostky nakrájenou cibuli a orestujte ji s masem dozlatova. Poté, co je maso a cibulka hotová, zaprašte směs hladkou moukou a pánev odstavte z plotny.
Do většího hrnce si dejte vařit zelí. Zelí by mělo být celé potopené, takže k němu přidejte trochu vody. Vařte ho zhruba 15 minut. Jakmile je zelí hotové, odeberte většinu vody a nechte v hrnci jen jednu naběračku. Do hotového zelí postupně přidávejte masovou směs a vše důkladně promíchejte, aby se zelí dobře zahustilo moukou. V případě potřeby dochuťte solí.
Na noky si dejte vařit osolenou vodu do velkého hrnce. Oloupejte si brambory a najemno je nastrouhejte do vlhké utěrky. Jakmile máte všechny brambory nastrouhané, vymačkejte z nich většinu vody a dejte si je do větší mísy. K nastrouhaným bramborám přidejte hladkou mouku a vytvořte těsto, které bude řidší, ale pořád bude dobře držet pohromadě. Hotové těsto propasírujte přes haluškovací síto přímo do vroucí vody. Nechte vařit zhruba 3 minuty, nebo dokud halušky nevyplavou.
Hotové halušky pak smíchejte se zelím.