Hraběnčiny řezy
Vyzkoušeli jste je také? Jedná se o velmi známý český moučník. Spojení máslového těsta s vrstvou jablek a sladkého sněhu je naprosto slastná kombinace. Uvidíte, že s námi si tento vznešený moučník oblíbíte i za cenu náročnější přípravy před samotným pečením.
Ingredience
Na těsto:
Na náplň:
Postup
Na těsto jděte tak, že vaječné žloutky utřete s povoleným máslem a s cukrem do hladké pěny. Do vzniklé světlé žloutkové pěny přidejte prosátou mouku a kypřicí prášek. Přilijte mléko pokojové teploty a ingredience dobře propracujte v těsto. Odkrojte třetinu těsta a dejte ho do mrazáku na později. Zbylé dvě třetiny těsta vymačkejte prsty na dno pekáčku, který máte vymazaný máslem a vysypaný moukou
Vlašské ořechy namelte a jednou polovinou zasypte vymačkané těsto. Nyní přijde vrstva strouhaných jablek s rozinkami. Jablka posypte skořicí, cukrem a zbylými mletými vlašskými ořechy.
Všechny bílky si vyšlehejte do řídké pěny. Do ní postupně zašlehávejte moučkový cukr se škrobem. Šlehejte tak dlouho, dokud vám nevznikne lesklý sníh. Nakonec zašlehejte lžičku octa. Sníh rozetřete na jablečnou vrstvu a na sníh nastrouhejte těsto z mrazáku.
Sníh rozetřete na jablečnou vrstvu a na sníh nastrouhejte těsto z mrazáku. Troubu si předehřejte na 175–180 stupňů a hraběnčiny řezy pečte cca 40–45 minut do zezlátnutí povrchu. Pečte v nižší poloze vaší trouby.