Ingredience
Postup
Mouku, cukr, máslo, kokosový olej, žloutek, špetku soli a citronovou kůru zpracujeme na hladké těsto. Dle potřeby můžeme přidat 2 - 3 lžíce studené vody. Takto připravené těsto zabalíme do potravinářské folie a dáme na 30 minut do lednice.
Než se těsto na koláč uleží, připravíme náplň. Bílek vyšleháme se špetkou soli do tuha. Tvaroh, zakysanou smetanu a vanilkový pudink smícháme v míse, osladíme dle chuti a na závěr vmícháme i vyšlehaný bílek.
Hrušky oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na menší kostky. Na pánev dáme lžíci přepuštěného másla, přidáme hrušky, nasekané vlašské ořechy a pár minut opékáme. Po chvíli přidáme med a skořici a ještě chvíli restujeme.
Těsto po 30 minutách vytáhneme z lednice a na pomoučené pracovní ploše vyválíme na tenký plát, kterým vyložíme koláčovou formu o rozměru cca 36 x 14 cm. Na těsto nalijeme tvarohovou náplň a rovnoměrně rozprostřeme hrušky. Chcete-li, můžete vrch koláče posypat drobenkou.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C, přibližně 50 minut. Podáváme jako koláč nebo řezy.
Z našeho receptáře doporučujeme na zpracování hrušek také: