Kávový cheesecake
Také občas rádi zavítáte do kavárny na nějaký chutný dortík? A rádi byste si jeden takový připravili sami doma? Tak právě pro vás jsme připravili recept na kávový cheesecake, který je krásně provoněný čerstvou kávou. Krémová konzistence dortu vám přinese úplný chuťový zážitek!
Ingredience
Na korpus
Na náplň
Na kávovou polevu
Postup
Nejprve rozmixujte sušenky Lotus na mouku. K namletým sušenkám přidejte všechny sypké suroviny: hladkou mouku, cukr a špetku soli. Sypké suroviny dobře promíchejte. Přidejte povolené máslo, lžíci bílého jogurtu, celé vejce plus žloutek a zpracujte rukama v těsto.
Těsto dejte na 20 minut odležet a zchladit do lednice. Mezitím si připravte náplň. Metličkou umíchejte tvaroh s mascarpone, cukrem, espressem, vejci a kukuřičným škrobem, který zajistí kompaktní konzistenci upečeného cheesecaku. Dejte náplň stranou.
Z lednice vyndejte uleželé těsto a vymačkejte korpus do připravené formy (o průměru 23 cm). Vymačkejte i okraje formy. Je žádoucí, aby alespoň dno formy bylo pokryté pečicím papírem.
Na vymačkaný korpus pomalu nalijte připravenou kávovou náplň.
Cheesecake dejte péct do trouby předehřáté na 180 stupňů minimálně na 35 minut. Cheesecake je hotový, když náplň už nemá konzistenci řídkou, ale krásně soudržnou.
Cheesecake nechte vychladnout. Zatímco vám bude cheesecake chladnout, připravte si kávovou polevu. Uvedené množství vám vystačí na pokrytí celého dortu.
V rendlíčku zahřejte smetanu. Přidejte kousky hořké čokolády a uvařené espresso. Při nízkém stupni míchejte metličkou, dokud nezískáte hladkou, lesklou konzistenci kávové polevy. Polevu nalijte na vychladlý kávový cheesecake a dejte na hodinu až dvě do lednice.
Cheesecake podávejte s pekanovými ořechy nebo nalámanými sušenkami. Obojí je pro kávový cheesecake chuťově vyhovující.