Krkonošské kyselo

Pokud jste někdy navštívili Podkrkonoší, určitě jste zde ochutnali krkonošské kyselo. Jde o místní tradiční polévku uvařenou z chlebového kvásku, která se podává s uvařenými bramborami a vejci. 

4 hlasů
Tisknout Tisknout
Krkonošské kyselo - recept
Množství
Množství:
5 porcí
Příprava
Příprava:
20 minut
Vaření
Vaření:
35 minut
Náročnost
Náročnost:
snadné

Ingredience

Postup

Hodinu před vařením polévky (nebo ideálně den předem) smíchejte kvásek s trochou vlažné vody a nechte ho při pokojové teplotě kvasit.

Brambory se slupkou uvařte ve slané vodě a nechte je vychladnout. Před podáváním je zbavte slupky a nakrájejte je na kostičky.

Na másle osmažte nakrájenou cibuli. Přidejte hrst hub a kmín a za stálého míchání opékejte na pánvi. 

Krkonošské kyselo - příprava - osmažené houby

Přidejte kvásek s vodou, zamíchejte a vařte přibližně 30 minut. Občas polévku promíchejte a během varu polévku osolte a opepřete. Je-li kyselo moc husté, přidejte více vody. Před koncem varu do polévky přidejte smetanu ke zjemnění.

Na pánvi si připravte lehce osolená míchaná vejce.

Krkonošské kyselo - příprava - uvařené polévka a smažená vejce

U stolu si každý polévku sám dochutí nakrájenými bramborami a míchanými vejci.

Dobrou chuť!

TIPY A RADY: pro zajímavější chuť můžete uvařené brambory ještě orestovat na pánvi. Polévku také můžete podávat třeba s domácím kváskovým chlebem. Před podáváním můžete polévku posypat čerstvou petrželkou nebo nadrobno pokrájenou pažitkou.

Podobné recepty

Bezplatná zákaznická linka
800 105 505
Každý pracovní den 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?
Zobrazit mapu