Langoše ze zakysané smetany
Každý z nás už určitě nejednou ochutnal langoše z pouličního stánku. Jestliže byste rádi langoše vyzkoušeli i doma, připravili jsme pro vás rychlý recept z kynutého kvásku a zakysané smetany. Nadýchané langoše můžete s námi podávat tradičně anebo třeba i na sladko.





Ingredience
Na těsto
Na oblohu
Postup
Nejprve si připravte kvásek. Do vyšší nádoby nalijte 100 ml teplého mléka, přidejte 0,5 lžičky krystalového cukru a vrchovatou lžíci mouky (30 g). Dobře promíchejte. Do připravené směsi rozdrobte droždí, znovu promíchejte, nádobu zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Bude to trvat 15 minut.
Ve větší míse promíchejte mouku se solí. Přidejte zakysanou smetanu pokojové teploty, zbývající podíl mléka (100 ml) též pokojové teploty a také kvásek. Zpracujte lžící/vařečkou a později rukama v hladké těsto. Pomoci si můžete i robotem. Je-li potřeba, přidejte mouku, aby těsto nelepilo. Hotové těsto lehce poprašte moukou, vložte ho do větší mísy a nechte ho pod utěrkou kynout alespoň půl hodiny.

Je ideální langoše tvarovat rukama, které jste předtím promazali olejem. Tvarování vám tak půjde snadno. Můžete také langoše „roztahat“ na placku na talířku, který jste předtím promazali olejem. Vyzkoušejte, která varianta vám bude více vyhovovat.

Ve velké pánvi rozpalte olej. Z vykynutého těsta odtrhujte kusy vhodné na takovou velikost langoše, jakou si představujete. Můžete tvořit velké langoše, jaké znáte z tradičních českých stánků, ale i malé, které můžete smažit třeba po dvou a více kusech.

Každý langoš osmažte z obou stran na středním plameni do zlatova.
Langoše zasypte strouhaným sýrem a přidejte tradičně i kečup. Dobrou chuť!
