Ingredience
Postup
Droždí rozetřete s cukrem do hladké pasty, přidáte trošku mléka pokojové teploty, zaprášíte trochou mouky, smícháte a na teplém místě necháme 15 minut kynout.
Vzniklý kvásek přelejete do mísy ke zbytku mouky, přidáte zbytek mléka, rozpuštěné máslo, žloutky, citrónovou kůru, omyté rozinky a sůl. Vypracujete hladké těsto, které se nebude lepit. Poté necháte kynout asi 3 hodiny na teplém místě.
Jakmile těsto vykyne, můžete plést. Vánočka z 9 copů má tři patra – první, nejnižší patro vyrobíte ze čtyř copů, druhé patro ze tří copů a poslední ze dvou copů. Těsto si tedy rozdělíte na 9 stejných dílů, ze kterých vytvoříte bochánky. Ze čtyř bochánků vyválíte válečky, které zaplétáte následujícím způsobem:
- válečky položíte vedle sebe a na jednom konci prameny spojíte
- v levé dvojici položíte levý váleček přes pravý, v pravé dvojici také levý přes pravý
- v prostřední dvojici nyní přeložíte pravý cop přes levý
- a celý proces opakujete, až se dostanete na konec, kde copy důkladně spojíte, aby se vánočka nerozpletla
První patro přenesete na plech s pečicím papírem a uprostřed ho rukou lehce promáčknete po celé délce, abyste mohli položit druhé patro. Na druhé patro použijete další 3 bochánky, které si opět vyválíte a z nich upletete klasický cop. Položíte na první patro vánočky, okraje přetáhnete přes první, nejnižší patro. Opět rukou mírně promáčknete. Poslední vrstva sestává ze dvou copů, ze kterých vytvoříte spirálu a položíte navrch vánočky.
Vánočku potřete rozšlehaným vejcem, posypete mandlemi, a aby se vánočka nerozpadla, propíchnete ji na několika místech špejlemi.
Pečete pomalu na 160° dozlatova. Že je vánočka hotová poznáte, když do ní píchneme špejlí a ta zůstane čistá. Doporučuji orientovat se taky podle barvy a vůně vánočky, jakmile začne vonět, bude brzo hotová. Orientační čas pečení je asi 45 minut.