Ovocná galetka

Naprosto jednoduchý koláč z úžasného vláčného těsta díky podílu bílého jogurtu. Přinášíme vám recept na letní ovocnou galetku, u které můžete využít jakékoliv sezonní ovoce. My jsme ji pro vás připravili s meruňkami a nektarinkami. Jaké ovoce byste do galetky vyzkoušeli vy?

4 hlasů
Tisknout Tisknout
/data/images/recepty/motives/737/9a/galetka-mora-recept.webp
Množství
Množství:
1 velká galetka (8 porcí)
Příprava
Příprava:
20 minut
Vaření
Vaření:
25 minut
Náročnost
Náročnost:
snadné

Ingredience

Postup

Nejprve si připravte těsto na galetku. V míse smíchejte všechny sypké ingredience, to je mouka s kypřicím práškem a cukr se skořicí. K sypkým ingrediencím přidejte povolené máslo s jedním vajíčkem. Přidejte i rum a bílý jogurt. Vše dobře promíchejte a následně dobře zpracujte rukama v hladké nelepivé těsto.

Těsto zabalte do folie a dejte do lednice odležet, než nakrájíte ovoce.

Meruňky i nektarinky (použít můžete jakékoliv sezonní ovoce) nakrájejte na měsíčky.

Troubu nastavte na dolní a horní ohřev s ventilátorem na 175 stupňů. Tato funkce je ideální na rovnoměrné pečení na střední výškové úrovni. Vaše galetka tak bude dobře opečená ze všech stran a horký vzduch se ideálně dostane mezi všechno ovoce.

Těsto vyndejte z lednice a na pečicí folii ho rozválejte do tvaru kruhu o průměru 28 cm. Vyválené těsto s pečicí folií přendejte na plech.

Doprostřed těsta rozetřete 4 lžíce meruňkové marmelády (nechte si cca 4 cm okraje prázdné). Na marmeládu můžete libovolně pokládat všechno pokrájené ovoce. Ovoce můžete pocukrovat třtinovým cukrem a posypat skořicí.

Prázdné okraje přehněte přes ovoce. Okraje galetky pomažte rozkvedlaným vajíčkem a zasypte plátky mandlí.

Plech s galetkou dejte do střední polohy trouby a pečte cca 25 minut, dokud okraje galetky nezezlátnou.

Galetku můžete podávat teplou nebo vyčkat, až vychladne. V druhém případě můžete galetku ještě zasypat moučkovým cukrem. Na vašem stole se tak bude krásně vyjímat.  

Přejeme dobrou chuť.

TIPY A RADY: až vás galetka s ovocem začne nudit, můžete vyzkoušet pod ovoce přidat oslazený tvaroh umíchaný s vajíčkem. Vaše galetka tak získá nový rozměr a váš koláč bude uměleckým dílem. Skvělým tipem je i uvařený pudink, který za studena přidáte pod ovoce a společně upečete. Vyzkoušejte všechny variace, určitě si pochutnáte.
Bezplatná zákaznická linka
800 105 505
Každý pracovní den 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?
Zobrazit mapu