Ingredience
Postup
POSTUP
Selečí plec omyjte, osušte a okořeňte zvoleným kořením, česnekem, hořčicí a osolte. Kdo více solí, použije 3 lžičky, kdo méně, stačí dvě. Ideální je, když všechno koření, včetně česneku, hořčice a solí smícháte dohromady a důkladně ze všech stran vmasírujete do masa. Klidně nechejte pár hodin odležet v lednici, i přes noc.
Večer před obědem dejte plec do pekáče. Přiklopte víkem a podlijte 1 dcl vody. Dejte do trouby vyhřáté na 90 °C. Pečte celou noc, 10 hodin. Ráno zvyšte teplotu na 130 °C a pečte další 3 hodiny. Poté odkryjte poklici a dopékejte na 160 °C, dokud maso nedostane pěknou barvu, trvá to zhruba další hodinku. Přitom přelévejte maso výpekem, klidně co deset minut.
Když už maso vypadá, že bude dopečené, připravte si jablka s cibulí. Cibuli nakrájejte na půlkolečka, jablka na plátky. Na pánvi rozehřejte olej a dejte na něj opékat jablka spolu s cibulí. Pěkně dozlatova. Až jsou měkká a zlatavá, zastříkněte je trochou balzamikového octu (stačí jedna lžička), osolte špetkou soli a přidejte lžičku cukru. Promíchejte a ještě nechejte pět minut, až cukr lehce zkaramelizuje. Podávejte k masu.
Ideální příloha jsou brambory, kroupy nebo čerstvý chléb. Dobrou chuť.
Jako dezert doporučujeme hruškový koláč s tvarohem a drobenkou.