Ingredience
Postup
Švestkové čatní je perfektní k masům, paštice nebo sýrům.
Ve velkém hrnci s nepřilnavým povrchem si rozehřejte sádlo. Dejte na něj opékat cibuli nakrájenou na půlkolečka. Opékejte dozlatova. Mezitím, co se bude cibule opékat, vypeckujte všechny švestky. Ke zlatavé cibuli přidejte koření a asi dvě minuty opékejte společně, až se koření rozvoní. Přidejte švestky. Společně vařte půl hodiny, průběžně míchejte. Když se vám bude zdát, že se švestky přichytávají, přidejte trochu vody a uberte teplotu. Po této době přidejte jablečný ocet. Kdo má raději kyselejší čatní, dá octu více. Pro jemnější chuť stačí 1 dcl. Prudkým varem vyvařte část octa a jeho štiplavou chuť. Ochuťte solí. Stále promíchávejte. Zasypejte cukrem, který za stálého míchání nechejte rozpustit. Ještě můžete dále vařit, na mírnou teplotu, klidně dalších deset, patnáct minut.
Čatní naplňte do sklenic, zavíčkujte a sterilizujte v troubě.