Ingredience
Postup
Bruschetta (správná výslovnost je "brusketa", nikoli občas používané "brusčeta") je jednoduché jídlo, které má svůj původ ve slunné Itálii. Základem je opečený chléb nebo bageta různých velikostí, potřené olivovým olejem. Nahoru můžete nazdobit nejrůznějších pochoutky. Fantazii se meze nekladou.
Nejčastěji se používá bílý chléb (není tedy potřeba dělat jakékoliv těsto). Ten můžete opéct několika způsoby. Venku na grilu, v troubě nebo v topinkovači.
Opečený křupavý chléb pokapejte kvalitním, extra virgin olivovým olejem a můžete potřít česnekem.
Dále si vyberte, s čím vám bude italská bruschetta nejvíce chutnat.
Bruschetta s rajčaty (al pomodoro)
- rajčata
- bazalka
- olivový olej
- sůl
- pepř
- česnek
Na tento recept můžete použít klasická rajčata nebo cherry rajčata. Cherry rajčata stačí přepůlit, větší rajčata nakrájejte na malé kostičky. Kostičky z větších rajčat dejte do cedníku, ať okape přebytečná tekutina. U cherry rajčat toto není nutné.
Ochuťte solí, pepřem a můžete i trochou česneku. Když máte česnekem dochucené bruschetty, tak už nemusíte používat česnek do rajčat. Přidejte trochu olivového oleje a nakonec nasekanou čerstvou bazalku. Promíchejte a nechejte pár minut stát, ať se chutě pěkně propojí. Naaranžujte na křupavé pečivo. Ozdobte bazalkou a cherry rajčetem.
Bruschetta s houbovým ragú
- směs lesních hub, ale mohou být i žampiony
- čerstvý tymián
- sůl
- pepř
- 2 šalotky
- kousek másla
- trocha olivového oleje
Obě šalotky nakrájejte velice najemno. Houby na malé kostičky. Houby spolu se šalotkou dejte na rozehřáté máslo s trochou olivového oleje opékat na pánvičku. Ochuťte solí a pepřem. Opékejte asi 5 minut. Můžete přidat trochu vody a houby nechat podusit pod pokličkou. Opékejte, dokud nejsou houby hotové. Ochuťte čerstvými lístky tymiánu. Pokud jste přidávali vodu, zvyšte teplotu a přebytečnou tekutinu vyduste. Směs by měla být spíš sypká.
Naaranžujte na opečené topinky, ozdobte plátkem hub, kouskem šalotky, čerstvým tymiánem.
Bruschetta s ricottou, hruškami a hroznovým vínem
- čerstvá ricotta
- sůl
- červené hroznové víno
- hrušky (ideálně menší odrůda)
- černý pepř
- trocha krupicového cukru
- kousek másla
Ricottu ochuťte špetkou soli a pepře. Promíchejte. Můžete přidat i trochu čerstvého tymiánu.
Hrušky nakrájejte i se slupkou na tenké plátky. Kuličky hroznového vína překrojte na poloviny. Ovoce dejte s kouskem másla na mírnou teplotu opékat na pánvičku. Až trochu změknou, zasypejte troškou cukru, který se vám v pánvičce rozpustí a lehce zkaramelizuje. Ochuťte solí a pepřem.
Křupavé topinky namažte ricottou a ozdobte hruškami a hroznovým vínem.