![/data/images/recepty/motives/255/71/svickova-recept-mora.jpg](/data/images/recepty/motives/255/71/svickova-recept-mora.503x503.fit.q100.jpg)
![Množství](/front/style/img/recepty/mnozstvi.png)
![Příprava](/front/style/img/recepty/priprava.png)
![Vaření](/front/style/img/recepty/vareni.png)
![Náročnost](/front/style/img/recepty/narocnost.png)
Ingredience
Postup
Maso prošpikujte hranolky špeku. Nejprve si udělejte v mase zářezy dlouhým ostrým nožem, do kterých vsunete na hranolky nakrájený špek. Aby maso po celou dobu drželo tvar, svažte ho potravinářským provázkem.
![](/data/images/recepty/postup/svickova-prospikovana.460x340.fit.q100.webp)
Vezměte si velkou hlubokou pánev, nalijte do ní 2 lžíce slunečnicového oleje a rozpalte na vyšší stupeň. Na oleji opečte svázané maso ze všech stran. Poté maso vyjměte a výpek z pánve přelijte do pekáče.
![](/data/images/recepty/postup/svickova-panev.460x340.fit.q100.webp)
Petržel, celer a mrkev si nakrájejte na kostičky a přidejte k výpeku. Stejně tak k výpeku přidejte pokrájenou cibuli, 50 g hořčice, vývar, 2 lžíce octa, cukr i koření. Promíchejte a na tuto připravenou svíčkovou směs položte opečené hovězí maso. Maso svrchu osolte a opepřete.
Přiklopený pekáč se svíčkovou dejte péct do trouby na 2 hodiny. Prvních 20 minut pečte na 190 stupňů, poté snižte teplotu na 160 stupňů.
![](/data/images/recepty/postup/svickova-v-troube.460x340.fit.q100.webp)
Po 2 hodinách vyjměte maso. Hotové maso si dejte na prkénko. Z pekáčku vyjměte bobkové listy i kuličky nového koření. Svíčkovou směs rozmixujte a podle potřeby zahustěte jíškou. Existují i zdravější varianty než zahušťování omáčky jíškou. Ty se můžou hodit pro celiaky, kteří špatně vstřebávají lepek. Omáčku dochuťte, zjemněte smetanou a dle chuti přidejte šťávu z citronu. K omáčce podávejte domácí knedlík a nezapomeňte na brusinkový džem a šlehačku.