Vinná klobása
V českých domácnostech se na štědrovečerní tabuli krom kapra a řízků objevuje často i vinná klobása, která symbolizuje svým tvarem zářící slunce a slunovrat. Jestli se vám ale každoročně stává, že klobása praskne a nevypadá tak úplně ukázkově, pojďte se s námi podívat na starý trik, který vám zaručí, že vinná klobása vám při pečení už nikdy nepopraská.
![/data/images/recepty/motives/687/d1/vinna-klobasa-recept.webp](/data/images/recepty/motives/687/d1/vinna-klobasa-recept.503x503.fit.q100.webp)
![Množství](/front/style/img/recepty/mnozstvi.png)
![Příprava](/front/style/img/recepty/priprava.png)
![Vaření](/front/style/img/recepty/vareni.png)
![Náročnost](/front/style/img/recepty/narocnost.png)
Ingredience
Postup
Vinnou klobásu můžete péct i smažit na pánvi. My se dnes podíváme na pečení v troubě, které je během Štědrého dne praktičtější.
Vinné klobásy si nejprve rozdělte na potřebný počet stejných dílů (ideálně čtyři). Klobásu rozdělíte tak, že ji v příslušném místě několikrát zatočíte a pak v místě přetočení překrojíte nožem.
Každý díl klobásy zatočte do spirály a zafixujte ji špejlemi, aby držela svůj tvar připomínající zářící slunce.
Do kastrolu dejte vařit vodu a do této vroucí vody opatrně ponořte na pár vteřin postupně každou zafixovanou klobásu.
Poté každou klobásu lehce poprašte moukou a dejte péct do trouby předehřáté na 160 stupňů. Pečte do zrůžovění (přibližně 35 minut). Využijte pečení shora i zdola a klobásu během pečení neotáčejte. Vyvarujete se tak případnému potrhání. Během pečení klobásy jednou potřete rozpuštěným tukem nebo výpekem.