Vinná klobása

V českých domácnostech se na štědrovečerní tabuli krom kapra a řízků objevuje často i vinná klobása, která symbolizuje svým tvarem zářící slunce a slunovrat. Jestli se vám ale každoročně stává, že klobása praskne a nevypadá tak úplně ukázkově, pojďte se s námi podívat na starý trik, který vám zaručí, že vinná klobása vám při pečení už nikdy nepopraská. 

4 hlasů
Tisknout Tisknout
Množství
Množství:
4 porce
Příprava
Příprava:
15 minut
Vaření
Vaření:
45 minut
Náročnost
Náročnost:
velmi snadné

Ingredience

Postup

Vinnou klobásu můžete péct i smažit na pánvi. My se dnes podíváme na pečení v troubě, které je během Štědrého dne praktičtější. 

Vinné klobásy si nejprve rozdělte na potřebný počet stejných dílů (ideálně čtyři). Klobásu rozdělíte tak, že ji v příslušném místě několikrát zatočíte a pak v místě přetočení překrojíte nožem. 

Každý díl klobásy zatočte do spirály a zafixujte ji špejlemi, aby držela svůj tvar připomínající zářící slunce. 

Do kastrolu dejte vařit vodu a do této vroucí vody opatrně ponořte na pár vteřin postupně každou zafixovanou klobásu. 

Poté každou klobásu lehce poprašte moukou a dejte péct do trouby předehřáté na 160 stupňů. Pečte do zrůžovění (přibližně 35 minut). Využijte pečení shora i zdola a klobásu během pečení neotáčejte. Vyvarujete se tak případnému potrhání. Během pečení klobásy jednou potřete rozpuštěným tukem nebo výpekem. 

TIPY A RADY: k vinné klobáse se na Štědrý den tradičně hodí bramborový salát, ale připravit si ji takto můžete kdykoliv během roku se svou oblíbenou přílohou.
Bezplatná zákaznická linka
800 105 505
Každý pracovní den 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?
Zobrazit mapu