Zázvorky
Citron a zázvor jsou odjakživa ideálním spojením. Tradiční zázvorky, které možná znáte od svých babiček, toto spojení představují. Začátek prosince je ideální čas pro jejich pečení, aby vám stihly do Štědrého dne změknout. Za odměnu se dočkáte perfektní lehce pikantní chuti zázvorového cukroví.
Ingredience
Postup
Vejce a žloutky utřete s cukrem a citronovou šťávou do pěny.
K vytvořené pěně nasypte mouku, mletý zázvor a prášek do pečiva a zpracujte v hladké těsto. Těsto nechejte v místnosti hodinu pod utěrkou odležet.
Pokud budete tvořit zázvorky pomocí lisovacího strojku na sušenky, je měkké těsto ideální a můžete začít. My jsme v našem receptu lis na těsto použili. (Pokud budete chtít zázvorky vykrajovat, přidejte do těsta více mouky a vál si před vykrajováním dostatečně pomoučněte.) V případě využití lisovacího strojku si plech potřete máslem, aby k němu sušenky snáz přilnuly.
Připravené plechy zázvorek nechejte dvě nebo tři hodiny schnout na vzduchu při pokojové teplotě nebo ideálně v chladnější místnosti.
Troubu si předehřejte na 160 stupňů a zázvorky pečte 15 minut. Je vhodné je pečlivě hlídat, aby nezačaly příliš zlátnout. To je pro zázvorky nevyhovující.
Hotové svrchu bledé zázvorky uložte na pár týdnů do chladu v kartonové krabici. Na Vánoce se tak dočkáte měkkého voňavého cukroví.