Ingredience
Postup
Do hrnce nasypejte cukr. Zapněte plotnu a zahřívejte, až začne karamelizovat. Pěkně dozlatova, hlídejte, aby se nepřipálil, míchejte. Teplotu nedávejte úplně naplno, aby se cukr nepřepálil a nezhořknul. Když je krásně zlatavý, opatrně na něj vlijte vřelou vodu. Dávejte pozor, abyste se nepopálili, cukr je opravdu velice, velice horký. A teď se nelekněte. Karamel trochu ztuhne. Na střední teplotu zahřívejte a karamel postupně rozpouštějte. Kousky karamelu se postupně rozpouští ve vodě a vzniká krásný a voňavý sirup.
Až je všechen karamel rozpuštěný, přidejte do sirupu koření. Ještě chvíli, asi deset minut, vařte, až se krásně rozvoní a zajistí vánoční vůni zázvorového likéru. Vypněte plotnu a do hrnce přidejte pomeranče a citrony důkladně omyté a nakrájené na plátky. Zázvor oloupejte a rozmixujte v nádobě k tyčovému mixéru. Přidejte do hrnce a nakonec zalijte slivovicí. Pořádně promíchejte.
Voňavou směs dejte do chladna, do lednice nebo do spíže. Likér bude hotový za týden, ale 14 dní mu vůbec neuškodí. Bude ještě lepší. Po této době obsah hrnce přeceďte a přelijte do lahví. Vybírejte krásné lahve, ve kterých bude likér dobře vypadat. Hodí se i jako dárek.
Mohlo by se vám také hodit: