Žemlovka s jablky a tvarohem
Jablíčka, sladký tvaroh a nadýchaný sníh. Pokud jste si také představili milovanou žemlovku, slastný moučník vašeho dětství, a máte na ni chuť, zkuste si ji s námi dnes upéct. Zemlbába může být nejen sladkým obědem, ale také skvělým dezertem k odpolední kávě.
Ingredience
Postup
Jablka bez slupek nastrouhejte na hrubém struhadle. Přidejte čtyři lžíce třtinového cukru a skořici. Promíchejte.
Ve druhé míse utřete tvaroh se třemi žloutky. Přidejte tři lžíce moučkového cukru a jeden vanilkový cukr. Promíchejte.
Ve třetí míse vyšlehejte mléko se třemi žloutky, dvěma lžícemi moučkového cukru a s vanilkovým cukrem. Promíchejte.
Rohlíky nakrájejte na kolečka a troubu předehřejte na 180 stupňů.
Formu vymažte máslem a vysypte trochou strouhanky. Začněte skládat kolečka starších rohlíků do formy. Každý kus postupně namočte do mléka.
Na první patro z rohlíků rozprostřete jablka. Na jablka lžící nandejte polovinu připravené tvarohové náplně.
Na tvarohovou náplň opět rozložte rohlíková kolečka a pokračujte znovu jablky a tvarohovou náplní.
Žemlovku zakončete rohlíkovou vrstvou. (Pokud vám v míse zbylo nějaké mléko, můžete jím žemlovku před pečením zalít.)
Na připravenou žemlovku položte na plátky nakrájené máslo. Máslo se během pečení rozpustí a vytvoří nejen máslovou krustičku na povrchu, ale také přidá celé žemlovce na chuti.
Žemlovku vložte do vyhřáté trouby a pečte ji přibližně 40 minut, dokud celá nezezlátne.
Během pečení si všechny bílky se špetkou soli a jednou lžící moučkového cukru vyšlehejte do sněhu. Před koncem pečení sníh pomocí lžíce nandejte na skoro upečenou žemlovku a pečte ještě dalších pár minut, dokud nezezlátne i sníh.
Žemlovku podávejte teplou. Můžete ji zaprášit moučkovým cukrem.