Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, šťavnatým masem je dobrota, na kterou se mnozí těšíme celý rok. Tradičně se připravuje jako nedělní oběd nejbližší k 11. listopadu – svátku svatého Martina, který podle pranostiky přijíždí na bílém koni a přiváží první sníh. Ohlašuje tak začátek zimy. Tajemstvím té nejlepší husy nejsou náročné suroviny a složité postupy, ale čas. Tu nejdokonalejší svatomartinskou husu totiž připravíte dlouhým pečením při nízké teplotě.
Jak vybrat a připravit husu
Ideální je husa o hmotnosti kolem 4 kilogramů – sváteční oběd bohatě vystačí pro pěti i šestičlennou člennou rodinu. Sežene ji buď u farmářů ve svém okolí, nebo začátkem listopadu i ve větších supermarketech. Husa totiž na rozdíl od kachny přes rok běžně k sehnání moc není.
Vybírejte spíše mladší a menší kusy, které mají křehčí a také jemnější maso. Starší husa je tužší a také obsahuje mnohem více tuku. Husa by neměla mít poškozenou kůži, kosti a podlitiny.
Husu opláchněte, osušte a můžete i opatrně opálit zapomenuté zbytky brk. Zevnitř i zvenčí ji bohatě ochuťte solí a kmínem. Vložte ji do velkého pekáče s víkem a před samotným pečením nechte husu odpočinout v pokojové teplotě, aby maso neprocházelo velkými teplotními rozdíly.
Jak svatomartinskou husu upéct
Podlijte malým množstvím vody a vložte do trouby předehřáté na 120 °C. Podle velikosti husy pečte při programu pro pozvolné pečení zhruba 6 až 7 hodin. V průběhu pečení pekáč neotevírejte! Nemusíte se bát, nepřipálí se, protože pustí dost tuku.
Až zhruba po pěti hodinách můžete husu zkontrolovat a přelít výpekem. Pečte ještě hodinu. Poté víko odklopte, opět husu přelijte výpekem a teplotu zvyšte na 200 °C. Dopékejte asi 15 minut, aby byla kůže pěkně křupavá.
Podávejte s knedlíkem a domácím zelím. Skvěle ji doplní mladé svatomartinské víno.
Mohlo by se vám hodit: Stále si nejste jistí, jak dlouho péct husu, aby byla co nejlepší? Obecně se dá říct, že čím pomaleji budete husu péct, tím šťavnatější bude. A hlavně neotvírejte zbytečně troubu, nekontrolujte a nepropichujte maso. Snažte se husu ignorovat. Naprostou jistotu budete mít se speciálním programem pro pečení velkých kusů masa při nízké teplotě. Pekáč s husou i víkem se pohodlně vejde do některé z nových trub a nových sporáků MORA s XXL objemem, patentovaným klenutým vnitřkem, úsporným provozem a programy i funkcemi pro všechny moderní přípravy pokrmů.
Tip! I velkou svatomartinskou husu pohodlně upeečete v novém elektrickém sporáku MORA C 8678 BS v úsporné třídě A. Má odolnou sklokeramickou desku se čtyřmi rychlými Hi-Light zóny, dvěma dvojitými Duo zónami a nosností až 100 kg. Multifunkční XXL trouba má i při šířce sporáku 50 cm špičkový využitelný objem 70 l a peče naprosto rovnoměrně díky patentovanému klenutému vnitřnímu prostoru inspirovanému tradiční pecí. Má velký průzor a kvalitní osvětlení, takže nemusíte během pečení zbytečně otevírat dvířka a plýtvat energií. Je vybavená 11 pečicími programy včetně dvou parních a úctyhodným teplotním rozsahem 50-275 °C. Skvělá je i možnost zdravého horkovzdušného fritování s minimem tuku nebo unikátní program pro přípravu mražených jídel bez předehřívání trouby či profesionální dvoufázové pečení. Potěší tiché a šetrné zavírání dvířek trouby, teleskopický výsuv nebo praktický úložný prostor pro příslušenství v podobě roštu, mělkého plechu a XXL pekáče o objemu 8 l. O snadnou údržbu vnitřního prostoru se postará funkce EcoClean i bez chemie a katalytický smalt krytu ventilátoru. Sporák stojí 11 990 Kč.
MORA PLNÁ ŽIVOTA - www.mora.cz
MORA a příjemné chvíle s rodinou u dobrého jídla patří dohromady už bezmála dvě stě let. I pro letošní rok je připraven dárek – všichni, kdo si koupí jakoukoliv vestavnou troubu MORA, dostanou navíc 10 kg mouky. Mohou tak v nové troubě rovnou připravit spoustu dobrot pro své blízké. A při nákupu setu vybraných trub, varných desek a myček mohou navíc získat až do 30. listopadu zdarma i kvalitní nádobí v hodnotě 4999 Kč. Více o akcích na www.mora.cz v sekci „Promo Akce“.