Upečte si perníková velikonoční vajíčka, zajíčky, kačenky a další roztomilé tvary. Vytáhněte vykrajovátka nebo formičky a zapojte malé pomocníky - děti budou vykrajování i zdobení malých dobrůtek s vůní medu a perníkového koření milovat. Velikonočními perníčky pak můžete ještě svátečně vyzdobit byt nebo chalupu i obdarovat malé koledníky. S naším receptem budou perníčky nadýchané a vláčné i bez odležení.
- 200 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 150 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 50 g másla
- 2 lžíce medu
- 1 lžičku jedlé sody
- 2 lžičky perníkového koření
- 1 vejce na potření
- cukrové zdobení
- 1 bílek
- moučkový cukr podle potřeby
Jak postupovat?
Perníkové koření zvolna prohřejte na suché pánvi, aby se rozvonělo. Do mísy prosejte mouku. Přidejte k ní jedlou sodu, koření a cukr a promíchejte. Pak přidejte med, změklé máslo a vejce a vše důkladně propracujte, až vznikne hladké a pevné těsto. Zabalte ho do folie a nechte ho v chladu odpočinout – klidně den nebo dva. Poté těsto rozválejte na nepomoučeném válu na placku vysokou asi půl centimetru. Důležité je těsto před válením a vykrajováním nepodsypávat další moukou – ta by totiž ubrala perníčkům na křehkosti. Z vyváleného těsta vykrajujte různé tvary a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Perníčky pečte 8-10 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Ještě horké je potírejte rozšlehaným vejcem, budou se krásně lesknout.
Tip: Perníčky vkládejte až do vyhřáté trouby a troubu během pečení ji neotvírejte! Každé otevření dvířek totiž znamená snížení teploty až o 20 %, což se projeví tím, že pečivo nebude nadýchané a ztvrdne, a navíc zbytečné zaplatíte víc za elektřinu. Pokud se poohlížíte po nové troubě, vyplatí se chytrá a úsporná trouba se skutečně velkým průzorem a dvoubodovým osvětlením i rovnoměrným pečením, jako třeba MORA VTPS 787 BXB.
Jak perníčky ozdobit? Na polevu si přes sítko propasírujte bílek. Pak postupně přidávejte prosátý moučkový cukr a šlehejte. Ať bude mít směs konzistenci tužší polevy, naplňte směsí sáček s tenkou zdobicí špičkou. Perníčky zdobte podle fantazie a posypte je cukrovým zdobením.
Tip na chytrou a úspornou troubu
Trouba MORA VTPS 787 BXB s extra velkým objemem 77 l je vybavena i termosondou a funkcí páry pro přípravu lahodných a zdravých jídel. Má 22 automatických programů včetně programů pro pečení pizzy, dezertů, chleba, drůbeže velkých i malých kusů masa i dlouhé pečení při přesné nízké teplotě. Vyberte pouze typ jídla, jeho hmotnost a trouba zvolí správnou teplotu od 30 až do 300 °C, správný typ ohřevu a navrhne vhodné umístění v troubě. Pro zkušené kuchaře je zase možnost naprogramovat si hned na začátku teplotu a čas pečení ve dvou krocích. Nechybí ani funkce pro zdravé horkovzdušné fritování bez tuku - přidáte-li i páru, povrch bude křupavější. Velkorysý vnitřní prostor trouby je klenutý po vzoru tradiční kamenné pece a zaručuje dokonale rovnoměrné pečení až na čtyřech úrovních najednou, což se hodí nejen při slavnostním pečení, ale i pro úspornou přípravu vícechodového menu během celého roku. Komfort zvyšuje praktický teleskopický výsuv či tlumené zavírání a otevírání dvířek. O čištění bez námahy se postará účinné automatické pyrolytické čištění. Trouba spadá do velmi úsporné třídy A+. I při takto všestranné vybavenosti stojí 13 990 Kč.
MORA PLNÁ ŽIVOTA - www.mora.cz
MORA a příjemné chvíle s rodinou u dobrého jídla patří dohromady už bezmála dvě stě let. I pro letošní rok je připraven dárek – všichni, kdo si koupí jakoukoliv vestavnou troubu MORA, dostanou navíc 6 kg mouky. Více o akcích na www.mora.cz v sekci „Promo Akce“.