Bezlepková roláda s jahodami
Zkusíte s námi upéct skvělé bezlepkové těsto na roládu? Těsto je provoněné citronovou kůrou a nemusíte se bát, toto těsto nikdy nepraskne. Pokud se tedy budete řídit naším postupem. Roládu jsme obohatili o svěží krém a ovoce. Do teplého počasí je svěží roláda jako stvořená.
Ingredience
Na těsto
Na citronový krém
Postup
Horkovzdušnou troubu si předehřejte na 170 stupňů. Připravte si plech (my jsme použili plech o rozměrech 40 × 25 cm) a vyložte ho pečicím papírem. V hlubší míse si vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny. Ve vysoké nádobě si vyšlehejte bílky se špetkou soli v tuhý sníh.
Do hlubší mísy ke žloutkové pěně přidejte mouku a nastrouhanou citronovou kůru a vyšlehejte v hutný krém. Pak přidejte sníh z bílků. Vmíchejte ho do hutné směsi opatrně a pomalu. Klidně po částech.
Hotové těsto nalijte do připraveného plechu a rovnoměrně ho rozprostřete. Dejte těsto péct. Pečte 10 minut dozlatova. Můžete zkusit párátkem či špejlí, je-li těsto dobře upečené.
Upečené těsto můžete opatrně zarolovat a dát stydnout bokem.
Nyní si připravte citronový krém. Smetanu si vyšlehejte s cukrem a ztužovačem dotuha. Přidejte tvaroh a mascarpone. Dobře promíchejte. Nakonec ještě přidejte šťávu z poloviny citronu a znovu dobře promíchejte. Krém odložte do lednice a nechte ho tam, jen co si nakrájíte jahody, připravíte borůvky a domácí marmeládu. Jakmile máte připraveno a vaše roláda vystydla, můžete začít se závěrečnými pracemi.
Roládu opatrně narovnejte (odrolujte). Rovnoměrně ji potřete oblíbenou domácí marmeládou. Navrstvěte připravený citronový krém. Přidejte na kousky nakrájené ovoce a roládu zase opatrně zarolujte. Snažte se ji pěkně utahovat, aby se vám neotevírala. Na závěr ji můžete jen zasypat moučkovým cukrem či dozdobit zbylým krémem. Vaší fantazii se meze nekladou.