Ingredience
Postup
Dáváte-li přednost sladší chuti, smíchejte kondenzované a plnotučné mléko a poté je svařte. Chcete-li naopak připravit tradiční nakyslý bílý jogurt, pozvolna přiveďte k varu samotné plnotučné mléko. V obou případech je další postup stejný. Tekutinu nechte zchladnout přibližně na 40 °C. Ideální teplotu poznáte ponořením malíčku - mléko má být na dotek příjemně teplé, ne příliš horké. V tuto chvíli vmíchejte kvalitní bílý jogurt s živou kulturou. Předehřejte si horkovzdušnou troubu na 50 °C a vypněte ji. Mezitím směsí naplňte zavařovací sklenice a bez víček je vložte na 6 hodin do trouby “odpočívat”. Poté sklenice vyjměte, uzavřete a vložte do chladničky. Zhruba za 2 hodiny se můžete těšit z vynikajícího domácího jogurtu, který si snadno dochutíte marmeládou, rozpuštěnou čokoládou nebo medem.
EXTRA TIP PRO GURMÁNY:
Jestli pak víte, co je granola? Tahle lahodná křupavá směs, která se dokonale hodí k domácímu jogurtu, je vynikající zdravou snídaní. Domácí zapečené müsli z vloček, sušeného ovoce, ořechů a medu či javorového sirupu bez obsahu nezdravých cukrů připravíte v naší horkovzdušné troubě MORA lusknutím prstu. Nejprve vložte všechny sypké komponenty do misky a zalijte je tekutými surovinami. Směs promíchávejte prsty, aby se vločky dostatečně navlhčily. Poté ji rozložte na plech a pečte při nízké teplotě (max. 100 °C) za občasného míchání asi 30–45 minut do zlatova. Při použití naší vestavné trouby, např. modelu MORA VT 779 BX, není nutné směs dále vysušovat v sušičce – takto připravená granola vydrží i několik týdnů.