Ingredience
Postup
Těsto na domácí nudle:
Mouku prosejte na vál a vytvořte do ní větší důlek. Do něj dejte vejce a trochu vody. Těsto začněte zadělávat za pomocí vidličky. Nejdříve prošlehejte vajíčka s vodou a poté od stran přihazujte mouku. Jakmile to vidličkou už nepůjde, začněte těsto zadělávat rukama. Pokud se vám bude zdát těsto příliš suché, přidejte znovu trochu vody. Těsto zpracovávejte tak dlouho, dokud nebude krásně hladké a pružné. Poté těsto zabalte do fólie a dejte na 30 minut odpočinout do lednice.
Odpočinuté těsto vyválejte zhruba na 2 mm tenkou placku a nakrájejte na nudle zhruba 0,5 cm široké. Krájené nudle dejte do hladké mouky a obalte je v ní. Poté je nechte uschnout na utěrce.
Suché těstoviny vařte ve velkém množství vroucí osolené vody zhruba 2 minuty. Uvařené těstoviny slijte, ale neproplachujte je a nepřidávejte olej, rovnou je servírujte na talíř.
Švestkový přeliv:
Zralé švestky si důkladně umyjte, vypeckujte a nakrájejte na kousky. Kousky švestek dejte do hrnce s trochou vody. Přiklopte a na mírném plameni je rozvařte. Občas promíchejte, aby se švestky nepřichytávaly na dno hrnce.
Jakmile jsou švestky rozvařené, přidejte perníkové koření, cukr a nechte ještě chvíli vařit, dokud se cukr nerozpustí.
Jakmile je přeliv hotov, zalijte s ním domácí těstoviny a posypte mletým mákem a moučkovým cukrem.