Ingredience
Postup
Jak udělat chlebový kvásek a 1 bochník domácího chleba:
Nejprve smíchejte všechny sypké ingredience i semínka, a poté přidejte 1/3 kostky droždí (případně už hotový aktivní kvásek) a vodu. Vymíchejte těsto, nemusíte promíchávat nijak dlouho, stačí jen, aby nikde v misce nezůstala mouka. Těsto nechte pod utěrkou kvasit 12 hodin.
Po 12 hodinách si odeberte lžíci těsta (poslouží jako kvásek u dalšího chleba) a vložte v uzavřené sklenici do lednice.
Vyndejte zbytek těsta z misky a párkrát jej přeložte a vytvarujte si bochník. Nechte jej na podložce zakrytý ještě hodinu odpočívat. Mezitím si předehřejte troubu i s nádobou a s víkem. Když je trouba i nádoba předehřátá, postupujte hodně rychle. Vložte chléb do nádoby, zakryjte víkem a vraťte do trouby. Pečte 15 minut zakryté a 20 - 30 minut odkryté (záleží, jak tmavou budete chtít kůrku).
Upečený chléb vyndejte z nádoby a nechte na mřížce úplně vychladnout. Nekrájejte jej horký, mohli byste potrhat střídku z chleba. Díky žitné mouce bude chléb takový hutnější a bude mít krémovější chuť.
Tip:
Musíte počítat s tím, že těsto kyne 12 hodin. Chléb se dá v podstatě stihnout během jednoho dne (nebo si jej necháte kvasit přes noc). Stačí zadělat ráno těsto, než půjdete do práce, př. v 7 ráno a v 7 večer téhož dne chléb dodělat. Přes noc vám zchladne a druhý den jej máte k snídani.
K čerstvému domácímu chlebu by se vám mohlo hodit: