Ingredience
Na těsto
Na tvarohovou náplň
Na drobebnku
Ostatní
Postup
Začněte tím, že si z nachystaných surovin připravíte kvásek. Do vyšší nádoby nalijte celých 50 ml teplého mléka. Přidejte rozdrobené čerstvé droždí, jednu lžíci hladké mouky a jednu lžíci krupicového cukru. Vše dobře promíchejte, vysokou nádobu přikryjte utěrkou a počkejte min. 10 minut, než vám kvásek vzejde.
Ve velké míse zatím smíchejte zbylou mouku s cukrem, špetku soli, vejce a žloutek, povolené máslo, mletou vanilku a lžíci rumu. Na závěr přidejte vzešlý kvásek. Těsto musíte hníst rukama, dokud nebude hladké. Můžete si pomoct kuchyňským robotem. Hotové těsto dejte kynout na teplé místo pod utěrku. Zde vám může pomoct trouba vyhřátá na nejnižší stupeň, kterou během kynutí necháte pootevřenou. Těsto nechte kynout alespoň 30 minut.
Nyní si pojďte připravit tvarohovou náplň. V míse jednoduše smíchejte tvaroh s moučkovým cukrem, vanilkovým pudinkovým práškem a jedním žloutkem. Tvarohovou směs dobře promíchejte.
Jahody si dle velikosti nakrájejte na kolečka nebo na celé půlky.
Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném válu a vykrajujte kolečka. Počítejte, že koláče v troubě ještě zvětší svůj objem.
V každém koláči udělejte důlek pro náplň. Okraje koláčů pomažte jedním rozkvedlaným vejcem
Každý důlek naplňte připravenou tvarohovou náplní. Do tvarohové náplně položte několik kousků nakrájených jahod a ty ještě posypte připravenou drobenkou.
Plech s koláči vložte do trouby předehřáté na 170 stupňů a pečte tak dlouho, dokud okraje koláčů nezezlátnou. Přibližná doba pečení je 15–20 minut.
Po vychladnutí můžete koláče s radostí podávat. Dobrou chuť!