Kynuté lívance s jahodami
Načechrané kynuté lívance jsou nejen pro děti výbornou snídaní nebo svačinou. Vyzkoušejte klasický oblíbený recept a pomocí lívanečníku nebo velké pánve si udělejte lívance ve velikosti přesně vám na míru. Lívance s jahodami a jahodovou pěnou vám navodí příjemnou letní náladu.
Ingredience
Postup
- Nejprve si připravte kvásek z droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a trošky mléka.
- Kvásek nechte 15 minut kynout na teplém místě pod utěrkou.
- Připravte si velkou mísu. Do mísy nasypte prosátou mouku, cukr, špetku soli, vejce, vykynutý kvásek a teplé mléko. Těsto dobře promíchejte a nechejte ho kynout 40 minut pod utěrkou.
- Lívanečník vymažte máslem a z vykynutého těsta smažte lívance dozlatova.
- Vychladlé lívance můžete potřít jahodovou marmeládou a podávat s jahodami. Místo marmelády si můžete také připravit jednoduchou sladkou jahodovou pěnu.
Připravte si menší, ale vyšší mísu, do které rozdrobte půl kostky čerstvého droždí. K rozdrobenému droždí přisypte lžíci krystalového cukru. Droždí začne okamžitě řídnout. Přidejte teplé mléko, lžíci mouky a suroviny dobře rozmíchejte. Připravený kvásek nechte 15 minut vykynout na teplém místě pod utěrkou.
Vezměte si velkou mísu, do které nasypte prosátou mouku, zbývající krystalový cukr, špetku soli, dvě vejce, vykynutý kvásek a zbylé teplé mléko. Těsto metličkou dobře promíchejte a dejte pod utěrku na 40 minut kynout.
Pánev nebo lívanečník dobře vymažte máslem a z vykynutého těsta smažte lívance z obou stran dozlatova.
Vychladlé lívance můžete potřít před podáváním jahodovou marmeládou a podávat s oblíbenými jahodami. Místo marmelády také můžete vyzkoušet jednoduchou sladkou jahodovou pěnu.
Jahodovu pěnu si připravte ze 150 g rozmixovaných jahod s 15 g moučkového cukru, 150 g 33% smetany ke šlehání, ztužovače šlehačky a 250 g polotučného tvarohu.
Tipy a rady na závěr
Pokud máte lívance rádi hodně sladké, můžete je po upečení ještě posypat moučkovým cukrem.