Ingredience
Postup
Do misky si nalijte smetanu a dejte ji trochu ohřát, nesmí být horká. Do teplé smetany si dejte cukr a nechte ho rozpustit, nadrobte droždí a nechte vzejít kvásek.
Do mísy od robota si dejte mouku, máslo, žloutek a nechte robotem vymíchat drobenku.
Jakmile je kvásek hotový, přidejte jej do suché směsi a nechte v robotu vyhnětat těsto. Hnětejte těsto aspoň 7 minut. Ručně to zabere zhruba 15 minut. Poté dejte těsto na 1 hodinu kynout.
Po nakynutí si těsto rozdělte na 10 stejných dílů, dobře vám k tomu poslouží kuchyňská váha. S rozděleného těsta vytvořte bochánky a dejte je znovu kynout na 30 minut.
Po nakynutí z bochánku vyválejte placku, vytvořte z ní trojúhelník a smotejte loupák. Začněte od nejširší strany a rolujte až po špičku. Váleček pak zahněte do podkovy.
Vytvořené loupáčky z těsta dejte na pečící papír a nechte je kynout 45 minut. Po nakynutí je potřete bílkem, posypte mákem a dejte péct do předehřáté trouby na 200 °C na 19 minut.
Po upečení nechte loupáčky vychladnout.