Ingredience
Postup
Nekynuté slavnostní rohlíčky ze zakysané smetany, známé také jako Svatomartinské nekynuté rohlíčky jsou ze surovin, které běžně najdete doma. Pečou se z mouky, soli, másla a zakysané smetany.
Z těchto surovin vypracujeme těsto, které necháme v lednici odpočinout přes noc (nebo alespoň 3-4 hodiny). Druhý den rozdělíme těsto na 4 díly. Z každého dílu vyválíme kulatou placku, kterou rozdělíme na 8 dalších dílků, jako kdybychom krájeli pizzu. Na širokou stranu dáme lžičku náplně (nedávejte moc, aby náplň nevytekla) a zavineme směrem ke špičce středu a konce jemně ohneme do tvaru rohlíčku.
Před pečením všechny rohlíčky potřeme rozšlehaným vejcem. Rohlíčky pečeme v předehřáté troubě na 180°C, přibližně 15-20 minut do zlatova. Po upečení ještě vlažné svatomartinské rohlíčky obalíme v moučkovém cukru, nebo je zcela vychladlé cukrem moučka pocukrujeme.
Rohlíčky jsou velmi chutné a mohou mít různou náplň. Klasikou jsou povidla, ale můžete je plnit například ořechovou, tvarohovou nebo makovou náplní. Nám se osvědčila i obyčejná marmeláda.