Špenátové lasagne

Italské obdélníkové ploché těstoviny jistě znáte. Těžko by jim člověk odolal. My jsme si je pro vás dnes připravili v bezmasé verzi. Špenátové lasagne můžete připravit jako hlavní pokrm nebo jako vydatnou večeři.

2 hlasů
Tisknout Tisknout
Množství
Množství:
1 středně velký plech (6 porcí)
Vaření
Vaření:
55 minut
Náročnost
Náročnost:
středně náročné

Ingredience

Postup

  1. Připravte si středně velký hrnec na bešamelovou omáčku. Rozpusťte v něm máslo.
  2. Přidejte mouku a míchejte metličkou do jemna.
  3. Přidejte mléko pokojové teploty. Dobře rozmíchejte.
  4. Omáčku osolte, vhoďte do ní bobkové listy a nastrouhejte čtvrt muškátového oříšku.
  5. Bešamelovou omáčku vařte do zhoustnutí. Cca 15 minut.
  6. V dalším hrnci rozmrazte špenát tak, že ho zalijete malým množstvím vody a necháte ho chvíli pod pokličkou.
  7. Slijte přebytečnou vodu a rozmražený špenát okořeňte.
  8. Ke špenátu vhoďte cibuli i česnek pokrájené na drobné kousky.
  9. Přidejte ještě smetanu a za stálého míchání krátce povařte.
  10. Středně velký pekáček vymažte máslem a začněte vrstvit. Začněte bešamelovou omáčkou, na kterou rozprostřete plátky nevařených lasagní. Na lasagne rovnoměrně rozetřete 1/3 špenátu . Uvedené množství vyjde na 4 vrstvy bešamelu a 3 vrstvy špenátu.
  11. Poslední vrstva je bešamelová omáčka.
  12. Na poslední vrstvu nasypte strouhaný sýr.
  13. Pečte v předehřáté troubě 35 minut při 190 stupních.

Na lasagne budete potřebovat 2 větší hrnce a 1 středně velký plecháček.

První hrnec budete potřebovat na bešamelovou omáčku. Rozpusťte v něm máslo a poté přidejte hladkou mouku. Metličkou míchejte do jemna. Poté můžete přidat mléko pokojové teploty. Dál metličkou dobře míchejte, dokud nevznikne hladká omáčka. Omáčku osolte, vhoďte do ní bobkové listy a nastrouhejte čtvrt muškátového oříšku. Bešamelovou omáčku vařte do zhoustnutí. To je přibližně 15 minut. 

V dalším hrnci rozmrazte špenát tak, že ho zalijete malým množstvím vody a necháte ho chvíli vařit na středním ohni pod pokličkou. Z hrnce opatrně slijte přebytečnou vodu a rozmražený špenát okořeňte. Vhoďte k němu cibuli i česnek pokrájené na drobné kousky.

Přidejte smetanu a za stálého míchání krátce povařte.

Středně velký pekáček vymažte máslem a začněte vrstvit. Nejprve bešamelovou omáčku, na kterou rozprostřete plátky nevařených lasagní. Na lasagne rovnoměrně rozetřete 1/3 špenátu. Uvedené množství vyjde na 4 vrstvy bešamelu a 3 vrstvy špenátu. První i poslední vrstvu tvoří bešamelová omáčka.

Na poslední vrstvu nasypte strouhaný sýr. Čím více, tím lépe.

Pečte v předehřáté troubě 35 minut při 190 stupních, dokud nevznikne krásná zlatavá kůrčička na povrchu.

Tipy a rady na závěr

Zkuste někdy náš recept upravit i tak, že strouhaný parmezán nastrouháte i na druhou vrstvu lasagní. Lasagne budou více „táhlé“ a pro milovníky sýra možná ještě zajímavější. 

Podobné recepty

Bezplatná zákaznická linka
800 105 505
Každý pracovní den 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?
Zobrazit mapu