Ingredience
Postup
- Připravte si středně velký hrnec na bešamelovou omáčku. Rozpusťte v něm máslo.
- Přidejte mouku a míchejte metličkou do jemna.
- Přidejte mléko pokojové teploty. Dobře rozmíchejte.
- Omáčku osolte, vhoďte do ní bobkové listy a nastrouhejte čtvrt muškátového oříšku.
- Bešamelovou omáčku vařte do zhoustnutí. Cca 15 minut.
- V dalším hrnci rozmrazte špenát tak, že ho zalijete malým množstvím vody a necháte ho chvíli pod pokličkou.
- Slijte přebytečnou vodu a rozmražený špenát okořeňte.
- Ke špenátu vhoďte cibuli i česnek pokrájené na drobné kousky.
- Přidejte ještě smetanu a za stálého míchání krátce povařte.
- Středně velký pekáček vymažte máslem a začněte vrstvit. Začněte bešamelovou omáčkou, na kterou rozprostřete plátky nevařených lasagní. Na lasagne rovnoměrně rozetřete 1/3 špenátu . Uvedené množství vyjde na 4 vrstvy bešamelu a 3 vrstvy špenátu.
- Poslední vrstva je bešamelová omáčka.
- Na poslední vrstvu nasypte strouhaný sýr.
- Pečte v předehřáté troubě 35 minut při 190 stupních.
Na lasagne budete potřebovat 2 větší hrnce a 1 středně velký plecháček.
První hrnec budete potřebovat na bešamelovou omáčku. Rozpusťte v něm máslo a poté přidejte hladkou mouku. Metličkou míchejte do jemna. Poté můžete přidat mléko pokojové teploty. Dál metličkou dobře míchejte, dokud nevznikne hladká omáčka. Omáčku osolte, vhoďte do ní bobkové listy a nastrouhejte čtvrt muškátového oříšku. Bešamelovou omáčku vařte do zhoustnutí. To je přibližně 15 minut.
V dalším hrnci rozmrazte špenát tak, že ho zalijete malým množstvím vody a necháte ho chvíli vařit na středním ohni pod pokličkou. Z hrnce opatrně slijte přebytečnou vodu a rozmražený špenát okořeňte. Vhoďte k němu cibuli i česnek pokrájené na drobné kousky.
Přidejte smetanu a za stálého míchání krátce povařte.
Středně velký pekáček vymažte máslem a začněte vrstvit. Nejprve bešamelovou omáčku, na kterou rozprostřete plátky nevařených lasagní. Na lasagne rovnoměrně rozetřete 1/3 špenátu. Uvedené množství vyjde na 4 vrstvy bešamelu a 3 vrstvy špenátu. První i poslední vrstvu tvoří bešamelová omáčka.
Na poslední vrstvu nasypte strouhaný sýr. Čím více, tím lépe.
Pečte v předehřáté troubě 35 minut při 190 stupních, dokud nevznikne krásná zlatavá kůrčička na povrchu.
Tipy a rady na závěr
Zkuste někdy náš recept upravit i tak, že strouhaný parmezán nastrouháte i na druhou vrstvu lasagní. Lasagne budou více „táhlé“ a pro milovníky sýra možná ještě zajímavější.