Ingredience
Postup
Jednoduchý moučník, který potěší každý mlsný jazýček. Klasicky si ji můžete upéct s třešněmi, ale využít lze i jiné sezónní drobné ovoce, například rybíz, švestky, jahody či borůvky.
- Nejprve si rozdělte vajíčka na žloutky a bílky a bílky ve vysoké nádobě vyšlehejte do sněhu.
- Do větší mísy nasypte odvážené množství mouky a cukru. Přidejte prášek do pečiva a sypké suroviny promíchejte.
- K sypké směsi přidejte žloutky, jogurt, olej, mléko a rum a hutnou směs dobře dohladka promíchejte.
- Do hutného těsta po lžících přimíchávejte bílkový sníh.
- Těsto pomalu nalijte do vymazané a vysypané formy.
- Na těsto pokládejte v mouce obalené třešně.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut. Zkuste špejlí, zda je moučník hotový.
Nejlepší ovocná bublanina je podle nás ta nadýchaná. Nejprve si tedy rozdělte vajíčka na žloutky a bílky a bílky ve vysoké nádobě vyšlehejte do sněhu. Dobře vyšlehaný sníh poznáte tak, že se ani nehne, když nádobu převrátíte dnem vzhůru.
Připravte si větší mísu a nasypte do ní odvážené množství mouky a cukru. Přidejte prášek do pečiva a sypké suroviny společně dobře promíchejte.
K sypké směsi nyní přidejte žloutky, lžíci jogurtu, olej, mléko a rum a hutnou směs dobře dohladka metličkou promíchejte.
Nyní do hutného těsta opatrně po lžících přimíchávejte bílkový sníh.
Hotové hladké těsto pomalu nalijte do vymazané a vysypané formy.
Třešně si obalte v mouce a pokládejte je zlehka na těsto.
Dejte bublaninu péct do trouby předehřáté na 180 stupňů zhruba na 30 minut. Pečte dozlatova a zkuste špejlí, je-li moučník hotový i na středu. Ke konci pečení můžete vršek moučníku přikrýt alobalem.
Tipy a rady na závěr Třešně můžete dát i přes sebe, vaše bublanina tak bude šťavnatější. Bublaninu nechejte vždy vychladnout v troubě na mřížce, aby zůstala nadýchaná a „nespadla“. Podávat ji můžete teplou hodinu po chladnutí. Nezapomeňte ji posypat moučkovým cukrem.