Závin s bílým chřestem a jahodami

paní Elly
590 hlasů
Tisknout Tisknout

Ingredience

Postup

Recept na rychlý a lahodný štrůdl s chřestem a jahodami začíná u chřestu. Jak uvařit chřest? Tento postup je univerzální a takto můžete uvařit chřest pro všechna další jídla:

Zpracovávejte chřest čerstvý, s pevnými hlavičkami a málo dřevnatými konci. Dřevnaté konce z chřestu odkrojte, hodí se třeba na vývar nebo na chřestovou krémovou polévku. Chřest oloupejte ostrou škrabkou. Loupejte od hlavičky směrem dolů a pracujte velice opatrně, aby se hlavička neodlomila od výhonku.

Připravte si vyšší, úzký hrnec. Když vaříte chřest na dnešní rychlý závin, vodu osolte opravdu jen špetkou soli. Do slaných receptů může být voda slanější. Chřest vařte nastojato, tak, aby hlavičky nebyly ponořené. Ty se uvaří pouze v páře. Jsou velice křehké a ve vodě by se rozvařily.

Bílý chřest vařte 7 až 9 minut, ve vařící vodě. Čím silnější stonek, tím delší doba varu.

A teď se můžete pustit do závinu:

Listové těsto si rozviňte na pečícím papíru, ve kterém je zabalené. Posypejte ho trochou strouhanky, kterou jste nejprve nasucho mírně opražili na pánvi. Strouhanku dáváte proto, aby štrůdl zůstal pěkně křupavý a nezvlhnul od chřestu a jahod.

Jahody omyjte a osušte je. Na těsto se strouhankou naskládejte nakrájené jahody a na kousky nakrájený uvařený chřest. Posypejte cukrem a trochou tymiánu.

Závin zamotejte a potřete rozšlehaným vejcem. Nakonec po celé délce štrůdl posypejte mandlemi.

Pečte v troubě předehřáté na 200 °C, 25 až 30 minut.

Na talíři posypejte lahodný štrůdl moučkovým cukrem. A kdo chce mít ten nejlepší dezert, tak přidá ještě vanilkovou omáčku nebo šlehačku.

Podobné recepty

Bezplatná zákaznická linka
800 105 505
Každý pracovní den 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?
Zobrazit mapu