Ingredience
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Heru si rozpusťte. Do velké mísy dejte cukr a vejce a šlehejte ručním šlehačem tak dlouho, dokud nevznikne nadýchaná, světlá pěna. Ve vedlejší míse smíchejte mouku, sodu, sůl a koření. Do krémové
pěny opatrně vmíchejte rozpuštěnou Heru, sypkou část receptu, med a zakysanou smetanu. Důkladně promíchejte.
Kulatou pečící formu o průměru 17 - 18 cm vymažte tukem a vysypejte polohrubou moukou. Nalijte do ní polovinu těsta. Pečte ve vyhřáté troubě 45 minut. Když sáhnete na střed upečeného dortu, bude pevný, nebude se vám pod prsty hýbat. Formu umyjte a stejně upečte druhou polovinu těsta. Kdo má dvě stejné formy, má to jednodušší a může péct najednou.
Oba upečené korpusy nechejte vychladnout. Připravte si krém. Ručním šlehačem vyšlehejte společně změklé máslo a karamelové salko. Nakonec opatrně, ručně, vmíchejte mascarpone. Dejte na 20 minut do lednice vychladnout.
Po vychladnutí oba korpusy prokrojte, ideálně dvakrát, takže vám vzniknou z každého 3 kusy. Některé části namažte ořechovým máslem. Výborné je mandlové s perníkem. Na každou část namažte krém a dort zkompletujte. Bude dost vysoký.
Celý dort po bocích i nahoře pomažte zbylým krémem a okolo polepte perníčky. Další perníčky dejte i na vrch dortu. Nechejte vychladit a podávejte, ideálně druhý den po vyrobení.
Naše další recepty na dorty: